Gevärssektionens Regelbok Nationellet Skytte
Regler för Gevär Fält Kikarsikte
SäkB 2015

OM FÄLTSKYTTE

Vad är fältskytte?


Fältskytte innebär att man som skytt ska skjuta på mål placerade på okända avstånd ute i terrängen. Eftersom man som skytt inte vet avståndet till målen (100 till 650 meter) så ställs det stora krav på att man kan bedöma avståndet och har koll på sin kulbana, det vill säga vet med hur mycket man ska ställa om sitt sikte för att träffa. Skyttet har sitt ursprung i det militära skyttet men sker idag mot mål av civil karaktär.

Hur går en tävling till?


I en tävling är de olika deltagarna indelade i patruller om cirka 6-10 personer. Efter att patrullen samlats så antingen går eller åker man tillsammans till de olika stationerna där en skjutledare styr skyttet. På varje station, vanligtvis 6-10 stycken per tävling, ska du som skytt bedöma avståndet till olika mål och beskjuta dessa med maximalt sex skott per station. En träff ger en poäng, två träffar ger två poäng, etcetera. Den som i sin klass har flest poäng efter att man skjutit på alla stationer vinner.

Vilken utrustning behöver jag?


Du behöver givetvis ett gevär men vilken sort är inte så viktigt, vilket jaktvapen som helst duger. Du bör även ha ett kikarsikte där avstånd men även gärna vindens avdrift kan ställas in och det går på så gott som alla sikten idag. Förutom det behöver du även en kulbanetabell som talar om för dig hur du ska justera ditt sikte för att träffa på olika avstånd. På http://www.norma.cc finns en kulbanekalkylator som ger dig all data du behöver för att göra en sådan tabell.

Vad är Gevärsskyttekortet?


Gevärsskyttekortet är ett bevis på att du har nödvändig kunskap om till exempel säkerhetsrutiner och är i vissa län ett krav för att få delta. Kortet tar du genom att göra ett enkelt prov. Om du är intresserad av att göra provet så kontakta oss så försöker vi ordna ett provtillfälle åt dig.

TESTA FÄLTSKYTTE

Ett bra första tillfälle för att testa på vad Fältskytte innebär är att börja med en figurskjutning. På en figurskjutning skjuter vi på samma mål som på en fälttävling men avstånden är kända, det är alltså ett lite enklare.

Om du följer denna checklista innan du åker på din första figurskjutning kommer du vara väl förberedd och förmodligen lyckas väldigt väl.

 • Skjut in ditt gevär på 100 meter, använd gärna benstöd och en liten kudde bak under kolven.
   

 • Åk till en skjutbana där du kan skjuta på 300 meters avstånd och skjut på det avståndet. Skriv upp hur många klick du fått klicka upp siktet för att träffa. Om ett klick är en centimeter på 100 meter brukar man få klicka upp 13 till 18 klick.
   

 • Använd en tabellkalkylator på nätet för att avgöra hur mycket du behöver klicka upp på ditt sikte för att träffa på 400, 500 och 600 meter. Använd dina anteckningar om antal klick upp från 100 till 300 meter för att avgöra utgångshastigheten. Ammunitionstillverkaren Norma har en kalkylator på sin hemsida som fungerar bra.
   

 • Anmäl dig till nästa figurskjutning till vilken du tar med din tabell och 35 st patroner av ammunitionen du sköt in med.
   

Välkommen!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now